Julevin - vin til julemaden

Guide: Find den bedste vin til julemaden


Den traditionelle danske julemad stiller store krav til vinen i glasset: Andens kød er mørkt, fast i strukturen og smager bittert og sødmefuldt på samme tid. Kombineret med det fede andeskind, kræver det meget af vinen til julemaden: vinen skal både have tannin, et relativt høj alkoholindhold og rigeligt med sødmefuld frugt, for at matche juleandestegen.


Flæskestegens lysere kød ville derimod normalt tale for en lettere rødvin eller sødlig hvidvin, men den fede flæskesvær og ikke mindst tilbehøret af brunede kartofler og den fede brune sovs, gør, at man sagtens kan bruge samme vin til både anden og grisen. Generelt set gør man dog sin julevin en tjeneste, ved at holde lidt igen med rødkålen, inden man tager en tår af vinen.


Vinen til risalamande bestemmes af kirsebærsaucen, det er her oplagt med røde dessertvine, som portvin og recioto.

PS: Det vil også være oplagt, at starte juleaften på bedste vis: med lækre bobler eller en elegant Grand Cru Champagne!

 

>> Find din vin til jul - klik her <<

 

Her er nogle af vores bud på 10 oplagte vine til juleaften og den traditionelle danske julemiddag - og et par gode valg til den obligatoriske risalamande:


Viña Pedrosa 'La Navilla'
En sublim vin fra den hæderkronede vingård i Ribera Del Duero, Pérez Pascuas. 100% Tinta del País (Tempranillo), håndhøstet fra gamle vinstokke på 'La Navilla'-marken. En intens og frugtig vin, med flot integreret smag fra de 20 måneders lagning på franske egetræsfade. Perfekt til julemaden, særligt andesteg. ANBEFALET!

 

Bertani Ripasso
Sublim Ripasso fra et af Italiens mest legendariske vinhuse. Dette er helt klassisk Ripasso med en flot duft af blommer og mørke kirsebær. Fantastisk balance og noget nær den perfekte ledsager til en dansk julemiddag - både med andesteg og flæskesteg. Testvinder og 5 stjerner i B.T.


Backhouse Zinfandel

Ærkeklassisk Californisk Zinfandel, der med sin sødmefulde frugt og 14,5% alkohol skærer godt igennem både kødet fra andestegen, flæskestegen - og alt det traditionelle tilbehør.

Artadi Artazu Garnacha
Artadis nye vin fra Navarra, ekstremt lave udbytter bidrager med koncentreret frugt, 14,5% alkohol og en fantastisk renhed, der gør den perfekt til at nyde både før, under og efter julemaden.

Clos Bellane Chateuneuf du Pape, 'Urgonien'
Det sikre, klassiske og fornemme valg til julemaden! flot aroma af røde bær, lakrids og urter, ledsaget af en lækker smag i god balance og en lang, vedvarende eftersmag. 92 point af Robert Parker/The Wine Advocate.

Bodegas Borsao Tres Picos
En mangeårig juleklassiker. 100% Grenache fra gamle vinstokke lagret i nye egetræsfade. Her er 15% alkohol, krydret frugt og sødme fra fadlagringen. En fantastisk julevin og super value-for-money! 91 point af Robert Parker. ANBEFALET!

Bertani Amarone Valpantena
Stor, silkeblød og flot Amarone fra nogle af Valpolicellas bedste marker - og fra Bertani, som opfandt Amarone-stilen i 50'erne. Hele 120 dages appasimento (tørring) har givet druerne koncentration og sødme til at klare hele den traditionelle danske julemiddag. Tidligere årgange har alle fået flotte anmeldelser med bl.a. 5 stjerner af Smagpåvin.dk, og 5 stjerner i både Ekstra Bladet og B.T. ANBEFALET!

Donna Marzia Primitivo
Lækker syditaliensk rødvin på 85% Primitivo, 10% Malvasia Nera og 5% Cabernet Sauvignon fra vingårdens marker i Puglia-regionen, helt nede ved hælen af Italien. Super match til juleanden. En vin med høj drikkeglæde og fantastisk værdi for pengene!

Mouton Noir Horseshoes & Handgrenades
Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot fra en af USA's nye kultproducenter – Mouton Noir. Syrah og Merlot bidrager med sødme, mens Cabernet Sauvignon giver vinen struktur og tannin til både den fede andesteg og til flæskestegen.

 

Til risengrøden eller risalamanden:

 

Quinta Infantado LBV Portvin
Den ekstra fadlagring til LVB gør denne lækre portvin mere moden og sødmefuld som ung - og dermed det helt sikre og traditionelle valg til risalamanden med kirsebærsauce!

Bertani Recioto della Valpolicella
Dette er top-recioto, der med sin delikate røde frugt og marcipanpræg i eftersmagen går perfekt til kirsebærsaucen og mandel/vanilje-smagen i risalamanden.

 

Optjen CashPoints med Norwegian Reward
Glemt Reward Number?
Log ind her for at se det.

Norwegian Reward medlemmer optjener CashPoints ved køb hos Laudrup Vin!