Julevin - vin til julemaden

Guide: Find den bedste vin til julemaden


Den traditionelle danske julemad stiller store krav til vinen i glasset: Andens kød er mørkt, fast i strukturen og smager bittert og sødmefuldt på samme tid. Kombineret med det fede andeskind, kræver det meget af vinen til julemaden: vinen skal både have tannin, et relativt høj alkoholindhold og rigeligt med sødmefuld frugt, for at matche juleandestegen.


Flæskestegens lysere kød ville derimod normalt tale for en lettere rødvin eller sødlig hvidvin, men den fede flæskesvær og ikke mindst tilbehøret af brunede kartofler og den fede brune sovs, gør, at man sagtens kan bruge samme vin til både anden og grisen. Generelt set gør man dog sin julevin en tjeneste, ved at holde lidt igen med rødkålen, inden man tager en tår af vinen.


Vinen til risalamande bestemmes af kirsebærsaucen, det er her oplagt med røde dessertvine, som portvin og recioto.

 

Find din vin til jul - klik her

 

Her er nogle af vores bud på 10 oplagte vine til juleaften og den traditionelle danske julemiddag - og et par gode valg til den obligatoriske risalamande:


Viña Pedrosa 'La Navilla'
En sublim vin fra den hæderkronede vingård i Ribera Del Duero, Pérez Pascuas. 100% Tinta del País (Tempranillo), håndhøstet fra gamle vinstokke på 'La Navilla'-marken. En intens og frugtig vin, med flot integreret smag fra de 20 måneders lagning på franske egetræsfade. Perfekt til julemaden, særligt andesteg. ANBEFALET!

Costantino Nero d'Avola IGT
100 % Nero d’Avola fra det varme Sicilien. Druens karakteristiske træk med tannin, sødme og ikke mindst let krydret eftersmag går fornemt til både andestegen og flæskestegen.

Backhouse Zinfandel

Ærkeklassisk Californisk Zinfandel, der med sin sødmefulde frugt og 14,5% alkohol skærer godt igennem både kødet fra andestegen, flæskestegen - og alt det traditionelle tilbehør.

Artadi Artazu Garnacha
Artadis nye vin fra Navarra, ekstremt lave udbytter bidrager med koncentreret frugt, 14,5% alkohol og en fantastisk renhed, der gør den perfekt til at nyde både før, under og efter julemaden.

Chateuneuf du Pape, Urbi
Klassisk og fornemt valg til julemaden - flot aroma af røde bær, lakrids og urter, ledsaget af en lækker smag i god balance og en lang, vedvarende eftersmag. Netop kåret til 'Månedens Vin' af Smagpåvin.dk med 6 flotte stjerner! Årgang 2011 blev "Highly Recommended" af Decanter Magazine.

Domaine du Trapadis Rasteau AOC (Øko)
Rækker budgettet ikke til en stor Chateauneuf du Pape, så er Rasteau et oplagt valg. Det lidt lettere valg, der især vil matche flæskestegen perfekt. Har fået 5 stjerner i B.T.

Plantagenet Hazard Hill Shiraz
Mange australske vine vil mangle syre i forhold til rødkålen, men Plantagenets beliggenhed i det sydligste Western Australia giver køligt klima, der sikrer struktur og syre i vinene.

Bodegas Borsao Tres Picos
En mangeårig juleklassiker. 100% Grenache fra gamle vinstokke lagret i nye egetræsfade. Her er 15% alkohol, krydret frugt og sødme fra fadlagringen. Fantastisk julevin og super value-for-money! 90 point af Robert Parker, 91 point ("Best Value Wine") i Wine Spectator og 92 point af Antonio Galloni. ANBEFALET!

Bertani Amarone Valpantena
Stor, silkeblød og flot Amarone fra nogle af Valpolicellas bedste marker - og fra Bertani, som opfandt Amarone-stilen i 50'erne. Hele 120 dages appasimento (tørring) har givet druerne koncentration og sødme til at klare hele den traditionelle danske julemiddag. Årgang 2013 har fået 5 stjerner af Smagpåvin.dk og 2012'eren høstede også flere flotte anmeldelser, bl.a. 5 stjerner i både Ekstra Bladet og B.T. ANBEFALET!

Mouton Noir Horseshoes & Handgrenades
Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot fra en af USA's nye kultproducenter – Mouton Noir. Syrah og Merlot bidrager med sødme, mens Cabernet Sauvignon giver vinen struktur og tannin til både den fede andesteg og til flæskestegen.

 

Til risengrøden eller risalamanden:

 

Quinta Infantado LBV Portvin
Den ekstra fadlagring til LVB gør vinen mere moden og sødmefuld som ung, det helt traditionelle valg til risalamanden med kirsebærsauce.

Bertani Recioto della Valpolicella
Dette er top-recioto, der med sin delikate røde frugt og marcipanpræg i eftersmagen går perfekt til kirsebærsaucen og mandel/vanilje-smagen i risalamanden.

 

Optjen CashPoints med Norwegian Reward
Glemt Reward Number?
Log ind her for at se det.

Norwegian Reward medlemmer optjener CashPoints ved køb hos Laudrup Vin!